NEW YORK CHEESE CAKE
Bahan A
200gm Biskut Marie
80gm Butter (dicairkan)
Cara-cara buat based dia dulu.
Ramas @ hancurkan biskut marie. Biar betul-betul hancur. Kalau rajin guna blender. Gaul dengan butter. Kalau korang lihat, adunan seperti nampak kering. Jangan bimbang, sebab kalau terlalu lembik, waktu nak potong based kek akan jadi hancur.
Loyang saiz 8, alas dengan baking paper, masuk adunan tadi. Kemaskan adunan, Tekap ketat-ketat dan masuk dalam peti sejuk selama 30minit.
Bahan B
750 gm Cream Cheese (suhu bilik)
130 gm gula kastor
30 gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji lemon (disagat & amik kulitnya)
2 sudu besar jus lemon
2 biji telur Gred B
1 biji kuning telur
150gm sour cream @ plain yogurt
750 gm Cream Cheese (suhu bilik)
130 gm gula kastor
30 gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji lemon (disagat & amik kulitnya)
2 sudu besar jus lemon
2 biji telur Gred B
1 biji kuning telur
150gm sour cream @ plain yogurt
Cara-cara
1. Pukul cream cheese & gula hingga sebati.
2. Masuk tepung gandum, esen vanilla, kulit lemon, jus lemon. Pukul lagi sehingga sebati.
3. Masukkan kuning telur & 2 biji telur tadi sikit demi sikit. Waktu ni rajin-rajin la kaup balik agar adunan cheese tadi tak berketul.
4. Akhir sekali, masuk sour cream. Pukul rata
sekejap.
5. Bolehlah masukkan adunan dalam loyang yang berisi biskut tadi.
6. Bakar guna teknik water bath. 160c selama 70 minit @ hingga masak.
Bila dh masak,kuarkn air panas td.biarkn kek dlm oven selama 1 jam yer dgn pintu oven terbuka sedikit.
Ingat,jgn on plak timing tu..
5. Bolehlah masukkan adunan dalam loyang yang berisi biskut tadi.
6. Bakar guna teknik water bath. 160c selama 70 minit @ hingga masak.
Bila dh masak,kuarkn air panas td.biarkn kek dlm oven selama 1 jam yer dgn pintu oven terbuka sedikit.
Ingat,jgn on plak timing tu..
NEW YORK CHEESE CAKE
Reviewed by SaiDin.S
on
April 28, 2019
Rating:
